piątek, 20 czerwca 2014

Babeczki z czereśniami i czereśniową glazurą



Składniki na babeczki:

- 120 g cukru
- 125 g masła
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 wydrylowanych  i pokrojonych w ćwiartki czereśni
- 12 - 14 czereśni z ogonkami

Składniki na czereśniową glazurę:

- 2 garście czereśni (wydrylowane)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/3 szklanki soku czereśniowego
- 1 łyka masła

Wykonanie babeczek

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać czereśnie i delikatnie wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami , nałożyć do nich ciasto do 3/4 wysokości.  Na górze każdej babeczki położyć czereśnię z ogonkiem.  Babeczki piec w piekarniku  nagrzanym do temperatury 180oC około 20 minut, do suchego patyczka.

Wykonanie czereśniowej glazury

Patelnię rozgrzać i wsypać na nią cukier. Gdy cukier się rozpuści wlać sok z czereśni. Cukier na początku stwardnieje, ale w trakcie podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać masło. Gdy masło się rozpuści wsypać  czereśnie, chwilę podgrzewać.

Babeczki polać lekko przestudzoną glazurą i ozdobić czereśniami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz