sobota, 9 sierpnia 2014

Biały sernik z frużeliną truskawkową



Składniki na spód:

-  1 i 1/2 szklanki drobno pokruszonych biszkoptów
- 2 łyżki masła


Składniki na sernik:

- 450 g serka śmietankowego
- 250 g serka ricotta
- 180 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny


Składniki na frużelinę truskawkową:

- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Wykonanie spodu:

Biszkopty dokładnie wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wsypać masę biszkoptową i dokładnie docisnąć do dna tortownicy.  Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Cukier  wymieszać z mąką i cukrem waniliowym. Obydwa sery, śmietanę i skórkę z cytryny zmiksować z cukrem. Dodawać jajka jedno po drugim,  mieszając  tylko do połączenia składników.
Gotową masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piec w temperaturze 150oC przez około 70 - 80 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty. Ciasto pozostawić na godzinę w wyłączonym piekarniku.
Sernik schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.


Wykonanie frużeliny truskawkowej:

Żelatynę zalać niewielką ilością wody i pozostawić by napęczniała.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze części. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Mąkę rozpuścić w łyżce wody. Dodać do truskawek, wymieszać i zagotować.
Do truskawek dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Truskawki zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Frużelinę truskawkową wyłożyć na schłodzony sernik. Przechowywać w lodówce.



2 komentarze: