czwartek, 18 września 2014

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym




Składniki:

- 4 duże ziemniaki
- pęczek cebulki dymki
- 2 duże liście kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchew
- garść orzechów ziemnych bez soli
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- olej rzepakowy
- sól, pieprz

Składniki na sos orzechowy:

3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem.  Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować.
Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 - 8 sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom.  Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.



3 komentarze: