środa, 29 października 2014

Babeczki kibica




Składniki na babeczki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 100 g masła
- 4 średnie jajka
- 1/2 szklanki  Guinnessa
- 1 łyżeczka sody


Składniki na krem czekoladowy: 

- 250 g serka mascarpone
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki  Guinnessa


Ponadto:

Słone paluszki do dekoracji, rozpuszczona czekolada, karmel


Wykonanie babeczek:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W  naczyniu wymieszać mąkę, kakao i sodę. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na przemian  wsypywać mąkę z kakao i Guinnessa, ucierając tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20 - 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone babeczki wystudzić


Wykonanie kremu czekoladowego:

Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową. Guinnessa wlać do garnka i gotować przez 10 - 15 minut, tak by jego ilość się zmniejszyła i zgęstniała.  Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić.  Masło utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Do masy wlewać stopniowo schłodzonego Guinnessa oraz czekoladę, delikatnie wymieszać. Krem schłodzić przez 30 minut.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.
Do kremu powbijać, połamane na mniejsze części, paluszki. Delikatnie polać czekoladą i karmelem. Przechowywać w lodówce.



1 komentarz: