piątek, 28 listopada 2014

Babka twarogowa z cynamonowym nadzieniem




Składniki na ciasto:

- 200 g białego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kefiru
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


Nadzienie:

- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika


Wykonanie:

Składniki nadzienia: cukier trzcinowy, cynamon i przyprawę do piernika dokładnie wymieszać.

W jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugim naczyniu utrzeć biały ser z maślanką i cukrem. Do utartej masy wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. 
Do masy dodać suche składniki na zmianę z olejem, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
Do foremki na babkę wlać 1/3 masy serowej, posypać ją połową nadzienia, następnie wyłożyć drugą część ciasta. Posypać ją resztą nadzienia i przykryć trzecią częścią ciasta.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 50 minut, do suchego patyczka. Wystudzić.

Ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową.





1 komentarz:

  1. Ależ pięknie wyrosła! Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń