czwartek, 6 listopada 2014

Tagliatelle z grzybami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo - czosnkowym





Składniki:

- 400 g makaronu tagliatelle
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g pieczarek
- 100 g suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.  Pomidory kroimy na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pieczarki i czosnek straty na tarce o drobnych oczkach. Smażymy przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Do grzybów i suszonych pomidorów wlewamy śmietankę. Gdy sos zacznie gęstnieć  dodajemy parmezan  oraz bazylię. Doprawiamy do smaku.

Makaron ugotować al dente. Dodać do sosu i delikatnie wymieszać.




1 komentarz: