sobota, 13 grudnia 2014

Ciasto bananowe z czekoladą i wiórkami kokosowymi




Składniki:

- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- puree z 3 średnich bananów
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


Wykonanie:


W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Puree bananowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać puree z bananów na zmianę z suchymi składnikami, mieszając tylko do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe oraz drobno posiekaną czekoladę, wymieszać.  Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej ciasto bananowe. Piec w piekarniku  nagrzanym do 175oC przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń