piątek, 23 stycznia 2015

Sałatka fasolowo - pomidorowa z olejem rydzowym




Olej Rydzowy otrzymuje się z lnianki siewnej. Jest to oleista roślina, blisko spokrewniona z rzepakiem. Potoczna nazwa lnianki to "rydz", "rydzyk" lub "ryżyk". Nazwa "rydz" wzięła się rdzawego koloru jej nasion. Dawniej lnianka była bardzo pospolitą rośliną, można było ją spotkać na ugorach  i polach leżących odłogiem. I tu pojawia się niespodzianka czyli popularne powiedzenie "Lepszy rydz niż nic". Dlaczego niespodzianka?. Otóż powiedzenie to nie ma nic wspólnego ze znanymi nam grzybami rydzami, tylko właśnie z lnianką, która porastała nawet najmniej urodzajne gleby. Z lnianki łatwo można było pozyskać olej rydzowy, dlatego często używano go jako zastępnik tłuszczu zwierzęcego. Tak więc skoro nie mamy nic lepszego niż olej rydzowy, to dobrze, że chociaż on jest.
Olej rydzowy tłoczony jest na zimno, co pozwala zachować najwięcej cennych dla nas substancji. Olej rydzowy jest klarowny z niewielką ilością osadu na dnie. Cechuje się korzennym posmakiem z nutą cebuli i gorczycy. Zawiera aż 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego około 54 % to kwasy wielonienasycone. Olej rydzowy to także bogate źródło witaminy A,  witaminy z grupy B, lecytyny i przeciwutleniaczy.
Olej rydzowy należy podawać na zimno. Świetnie pasuje do sałatek, ziemniaków, kasz i makaronu. Nie trzeba robić skomplikowanych sosów by nasze potrawy nabrały niepowtarzalnego smaku.



Składniki:

- 250 g ugotowanej fasoli
- 3 pomidory
- 1/2 główki sałaty lodowej
- duża garść oliwek
- 2 łyżki oleju rydzowego
- sól, świeżo mielony pieprz


Wykonanie:


Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę. Oliwki przekroić na pół. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa wymieszać z olejem rydzowy, doprawić solą i pieprzem.




1 komentarz:

  1. Zawsze się zastanawiałam jak może smakować olej z grzybów, dobrze, że trafiłam na Twojego posta i się doedukowałam trochę :)

    OdpowiedzUsuń