wtorek, 3 lutego 2015

Ciasteczka cytrynowo - kukurydziane




Składniki:

- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
-  cukier puder do obtoczenia ciasteczek


Wykonanie:


Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę, dodać olej i sok z cytryny, zmiksować. Do masy jajecznej dodać mąkę z migdałami oraz startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez około 13 - 15 minut. Powierzchnia ciasteczek będzie  popękana i żółtozłota.



2 komentarze: