środa, 8 kwietnia 2015

Biało zielona sałatka z kaszą jaglaną




Składniki na sałatkę:

-  300 g białej fasoli ugotowanej na parze Bonduelle
- 180 g tuńczyka w sosie własnym
- 100 g roszpunki
- 180 g sera feta
- 1 awokado
- 60 g kaszy jaglanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka wody


Składniki na sos:

- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju rydzowego
- sól, pieprz


Wykonanie:

Składniki na sos dokładnie zmiksować. Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sok z cytryny dodać do wody, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na plasterki i zanurzyć  na chwilę w wodzie z cytryną (dzięki temu awokado nie ściemnieje). Roszpunkę umyć i delikatnie osuszyć. Tuńczyka rozdrobnić.

Wszystkie składniki sałatki wrzucić do salaterki, dodać sos, delikatnie wymieszać.







1 komentarz: