niedziela, 12 kwietnia 2015

Marcepanowy keks z bakaliami




Składniki:

- 200 g masła
- 230 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g marcepanu
- 5 jaj
- 200 g ulubionych bakalii
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z marcepanem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wmieszać posiekane bakalie.
Keksówkę o długości 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do niej ciasto, wyrównać.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175oC, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.






1 komentarz: