wtorek, 10 listopada 2015

Wafle ryżowe z kasztanową pastą, prosciutto i karmelizowanymi gruszkami



Składniki:

- 8 - 10 wafli ryżowych Britta
- 8 - 10 plasterków prosciutto
- 150 g pieczonych kasztanów
- 55 ml śmietanki 30%
- 45 ml jogurtu naturalnego
-1,5 łyżki rumu
-2 łyżki cytryny
-1,5 łyżki tymianku
-2 zielone gruszki
-1 łyżka masła
-1,5 łyżki cukru
- odrobina soli


Wykonanie:

Kasztany zmiksować z jogurtem, śmietanką, sokiem z cytryny i rumem na gładką masę. Dodać odrobinę soli i 1 łyżkę tymianku, wymieszać.
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić na niezbyt grube plasterki.
Masło razem z cukrem rozpuścić na patelni, dodać gruszki. Gruszki karmelizować z każdej strony około 1 minuty.

Wafle ryżowe posmarować kasztanową pastą, położyć plasterki prosciutto oraz karmelizowane gruszki. Całość posypać pozostałym tymiankiem.






1 komentarz:

  1. smacznie wyglądają te kanapeczki ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń