środa, 23 grudnia 2015

Migdałowe księżyce




Składniki:

- 200 g zmielonych, blanszowanych migdałów
- 220 g mąki
- 190 g masła
- 90 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 1 laska wanilii


Dodatkowo:

- cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Razem z żółtkiem dodać do masy maślanej, zmiksować. Dodać mąkę i zmielone migdały, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i utoczyć z nich wałek o średnicy 2,5 cm. Wałki zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Schłodzone wałki podzielić na 2 cm kawałki, z każdego formować księżyce. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 10 - 13 minut, do zarumienienia.

Ciasteczka wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie oprószyć cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Mniam! Szkoda tylko, ze migdały takie drogie. :c
    No i ograniczyłabym nieco ilość cukru pudru na posypkę.

    OdpowiedzUsuń