niedziela, 27 grudnia 2015

Przekładaniec piernikowo - makowy z kremem marcepanowym




Makowiec:

- 125 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200 g zmielonego maku
- 90 g mąki
- 230 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z makiem i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Do masy dodawać na przemian mąkę z makiem i jogurt naturalny, miksując tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 32x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.


Piernik:

- 150 g masła
- 230 g miodu
- 50 g białego cukru
- 110 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 430 g mąki
- 230 ml kefiru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlać miód i dokładnie zmiksować. Dodawać jajko jedno po drugi, miksując po każdym dodaniu. Dodać kefir na zmianę z mąką, mieszając tylko do połączenia składników. Formę o wymiarach 32x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć  do niej ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.


Krem marcepanowy:

-200 ml śmietanki 36%
- 400 g masy marcepanowej
- 250 g serka mascarpone

Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietankę razem z startym marcepanem podgrzać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Masę schłodzić. Do schłodzonej masy dodać serek mascarpone. Całość zmiksować na gładką i puszystą masę.


Polewa:

- 120 g białej czekolady
- 40 g masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać masło i mleko, mieszać  do rozpuszczenia się masła. Masę zdjąć z kąpieli wodnej, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę.


Dodatkowo:

- 250 g konfitury pomarańczowej lub innej


Wykonanie ciasta:

Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół. Dolną warstwę piernika posmarować połową konfitury pomarańczowej, na nią wyłożyć połowę kremu marcepanowego i przykryć makowcem. Następnie ciasto makowe posmarować pozostałą konfiturą, na nią wyłożyć krem marcepanowy i przykryć wierzchnią warstwą piernika. Gotowy placek polać polewą czekoladową.

Ciasto schłodzić w lodówce. 







4 komentarze: