środa, 22 kwietnia 2015

Placuszki z quinoa z zielonymi warzywami





Składniki:

- 1 mały por
- 1 mała cukinia
- 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu
- 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- pieprz, sól


Sos jogurtowy:

- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz


Wykonanie:

Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie.  Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż, bazylię, czosnek i ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
Placuszki  włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
Smacznego:)





niedziela, 12 kwietnia 2015

Babeczki jarmużowo - limonkowe




Składniki na babeczki:

- 80 g liści jarmużu (umytych, bez grubych łodyg)
- 1/3 szklanka jogurtu
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 240 g mąki
- sok z 2 limonek
- skórka starta z 2 limonek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na krem:

- skórka i sok z 2 limonek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- 80 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone


Dodatkowo:
- zielony cukier kryształ


Wykonanie babeczek:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Liście jarmużu razem z olejem i jogurtem dokładnie zblendować.  Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać koktajl z jarmużu oraz sok z limonki, zmiksować. Dodać mąkę oraz skórkę z limonki, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku  nagrzanym do temperatury 175oC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki ostudzić na kratce.


Wykonanie kremu:

W niewielkim rondelku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Całość zagotować, cały czas mieszając. Następnie dodać sok i skórkę z limonki. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Masę schłodzić w lodówce przez 2 - 3 godziny.

Mascarpone zmiksować z kremem z limonki. Krem limonkowy nałożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki. Gotowe babeczki oprószyć zielonym cukrem.





Marcepanowy keks z bakaliami




Składniki:

- 200 g masła
- 230 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g marcepanu
- 5 jaj
- 200 g ulubionych bakalii
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z marcepanem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbijać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wmieszać posiekane bakalie.
Keksówkę o długości 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać do niej ciasto, wyrównać.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175oC, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Polać polewą czekoladową i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.






środa, 8 kwietnia 2015

Biało zielona sałatka z kaszą jaglaną




Składniki na sałatkę:

-  300 g białej fasoli ugotowanej na parze Bonduelle
- 180 g tuńczyka w sosie własnym
- 100 g roszpunki
- 180 g sera feta
- 1 awokado
- 60 g kaszy jaglanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka wody


Składniki na sos:

- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju rydzowego
- sól, pieprz


Wykonanie:

Składniki na sos dokładnie zmiksować. Kaszę jaglaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sok z cytryny dodać do wody, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na plasterki i zanurzyć  na chwilę w wodzie z cytryną (dzięki temu awokado nie ściemnieje). Roszpunkę umyć i delikatnie osuszyć. Tuńczyka rozdrobnić.

Wszystkie składniki sałatki wrzucić do salaterki, dodać sos, delikatnie wymieszać.







piątek, 3 kwietnia 2015

Migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową




Składniki na ciasto migdałowe:

- 200 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- białko do przyklejenia brzegu ciasta


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Na kartce papieru  narysować wzór jajka o rozmiarach 22 cm na 28 cm. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka.  Z pozostałego ciasta uformować niewielkie kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki.
Ciasto po nakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na krem:

- 400 g serka mascarpone
- 180 g śmietany 36%
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru fiołkowego


Wykonanie kremu:

Śmietanę przelać do niewielkiego rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.  Krem czekoladowy odstawić do lodówki do schłodzenia. Krem czekoladowy, serek mascarpone oraz cukier fiołkowy umieścić w misie mikser, ubić na gęstą masę.


Dodatkowo:

- płatki migdałowe
- zielony cukier kryształ
- karmelizowane fiołki


Wykonanie mazurka:

Migdałowy spód posmarować konfiturą fiołkową. Na konfiturę wyłożyć masę śmietankową. Brzegi ozdobić płatkami migdałowymi. Wierzch mazurka ozdobić zielonym cukrem oraz karmelizowanymi fiołkami.







Konfitura z płatków fiołków




Składniki:

- 200 g płatków fiołków
- 500 g cukru
- 400 ml wody
- 400 ml soku jabłkowego
- sok z jednej cytryny


Wykonanie:

Płatki fiołków wsypać do misy miksera wyposażonego w noże tnące, dodać sok z cytryny i 1/3 cukru. Całość dokładnie zmiksować. Wodę i sok jabłkowy wlać do garnka, dodać pozostały cukier, zagotować. Gdy syrop lekko zgęstnieje dodać utarte fiołki. Całość gotować tak długo, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

Konfiturę fiołkową przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków. 


środa, 1 kwietnia 2015

Cukier fiołkowy



Cukier fiołkowy ma piękny jasno fioletowy kolor i nieziemski aromat. Do jego wykonania używamy tylko fiołków leśnych.  Zebrane fiołki najlepiej wykorzystać od razu.


Składniki:

- 10 łyżek płatków fiołków
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Wykonanie:

Fiołki umyć w zimnej wodzie, rozłożyć na papierowym ręczniku lub ściereczce, pozostawić do wyschnięcia. Z suchych fiołków oberwać płatki, razem z cukrem wsypać do misy malaksera, wyposażonego w noże. Dodać startą skórkę i sok z cytryny.  Całość dokładnie zmiksować. Cukier powinien nabrać ładnego fioletowego koloru, a płatki fiołków powinny być bardzo drobno zmielone.
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, na nim cienką warstwą rozłożyć cukier fiołkowy. Piekarnik delikatnie rozgrzać. Wystarczy włączyć go na 1 - 2 minuty. Cukier włożyć do piekarnika i suszyć go około godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli cukier nie wyschnie całkowicie proces suszenia powtórzyć.
Wysuszony cukier fiołkowy wsypać do misy miksera wyposażonej w noże i ponownie zmiksować, w celu pozbycia się większych grudek.

Cukier przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.