wtorek, 26 stycznia 2016

Gniazdka bezowe z kremem limonkowym




Gniazdka bezowe (około 16 sztuk)

- 4 białka
- 240 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim kółka o średnicy około 5 cm. 
Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie sie rozpuścić.
Masę bezową przełożyć  do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.  Na papierze  do pieczenia formować gniazdka bezowe zaczynając od spodu. Następnie formować ścianki, wyciskając po  4 - 5 kółek.
Gniazdka suszyć w temperaturze 85oC z termoobiegiem przez około 2 - 2,5 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy od wielkości bez. Gdy bezy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.


Krem limonkowy:

- 110 ml soku z limonki
- skórka starta z dwóch limonek
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 g serka mascarpone


Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę, sok i skórkę z limonki, wymieszać. Całość zagotować. Gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając. Gdy krem zgęstnieje zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli powstaną grudki krem zmiksować za pomocą blendera lub przetrzeć przez sito.
Do schłodzonego kremu dodać serek mascarpone, zmiksować.

Kremem limonkowym wypełnić gniazdka bezowe, ozdobić listkami mięty i skórką z limonki.




3 komentarze:

  1. O, czyżby zbieg okoliczności? ;)
    Zrobiłam bardzo podobne bezy, krem nieco inaczej. http://karmel-itka.pl/bezy-z-kremem-limonkowym-dla-dziadka-i-babci/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba chodzi nam po głowie to samo:) Pierwsza wersja była z kremem cytrynowym, ale zdjęcia wyszły fatalnie:) więc stwierdziłam, że zrobię dla odmiany z kremem limonkowym:)

      Usuń