sobota, 2 kwietnia 2016

Babka kakaowa na białkach




Składniki:

- 6 białek
- 150 g cukru pudru
- 70 g mąki
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli


Mąkę, kakao i 40 g cukru wymieszać i przesiać. Białka wlać do suchej miski, najlepiej metalowej. Dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać śmietanę i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca i gładka piana. Na koniec dodać cukier waniliowy, zmiksować. Do ubitych białek, w trzech turach, dodać mąkę. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki na babkę (nie smarować masłem). Ciasto piec w piekarniku, nagrzanym do 175oC, przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjąć z pieca, odwrócić do góry nogami i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.




3 komentarze:

  1. Iwonko cudna babeczka :-) pysznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko cudna babeczka :-) pysznie się zapowiada :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:). Babka jest bardzo smaczna. Niestety przez to, że jest puszysta szybko znika:)

      Usuń