środa, 25 maja 2016

Tarta ryżowa z pomidorami i cukinią




Składniki na kruchy spód:

- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli

Mąkę przesiać, dodać jajko, sól i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Przygotować formę na tartę o średnicy 25 cm, z wysokim rantem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Ponownie schłodzić przez pół godziny.
Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10 minut. Wyjąć i przestudzić.


Składniki na farsz:

- 250 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben'S
- 3 duże jajka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 20 g startego parmezanu
- duża garść świeżych ziół (bazylii, tymianku, pietruszki)
- sól, pieprz

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Dodać parmezan, posiekane zioła i przestudzony ryż. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Składniki na kruszonkę:

- 40 g tartej bułki
- 30 g mąki
- 10 g startego parmezanu
- 30 g stopionego masła
- szczypta soli

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i dokładnie wymieszać.


Dodatkowo:

- 2 pomidory
- 1 cukinia

Pomidory i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Plasterki cukinii delikatnie oprószyć solą.


Wykonanie tarty:

Na przestudzony spód tarty wyłożyć masę ryżową. Na wierzchu poukładać plasterki pomidora i cukinii. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC przez 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki.

Tartę ryżową podawać z dowolnym sosem jogurtowym.



1 komentarz:

  1. Cukinię uwielbiam, więc przypuszczam, że posmakowałaby mi taka tarta :-)

    OdpowiedzUsuń