sobota, 27 sierpnia 2016

Budyń ryżowy z jeżynami i nektarynkami




Składniki:

- 100 g ryżu
- 30 g ksylitolu lub 25 g cukru
- 140 ml śmietanki 36%
- 600 ml mleka
- laska wanilii


Dodatkowo:

- 1 szklanka jeżyn
- 2 nektarynki pokrojone w grubą kostkę
- listki mięty


Wykonanie:


Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Rozciętą wanilię wraz z ziarenkami dodać do mleka. Dodać ryż i gotować na małym ogniu pod przykryciem, około 40 - 45 minut. Ryż powinien być miękki, lekko rozgotowany. Pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Przełożyć do pucharków, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała ryżu, dzięki temu na powierzchni nie utworzy się kożuch. Deser schłodzić kilka godzin w lodówce. Schłodzony budyń ryżowy wyjąć z lodówki, zdjąć folię spożywczą, na wierzchu ułożyć jeżyny i pokrojoną nektarynkę. Ozdobić listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz