piątek, 19 sierpnia 2016

Serowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką




Składniki na ciasto:

- 600 g mąki
- 140 g cukru
- 180 ml mleka
- 150 g serka mascarpone
- 30 g drożdży
- 150 g stopionego masła
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli


Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki
- 80 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 120 g stopionego masła


Dodatkowo:

- 500 g śliwek


Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, pozostałe mleko i masło. Dodać serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i orzechami. Zalać roztopionym masłem, wymieszać widelcem, tak by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na 30 minut, do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 185oC i piec przez 40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz