poniedziałek, 10 października 2016

Czekoladowo - rumowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami




Składniki na ciasto:

- 200 g mąki
- 5 jajek
- 190 g cukru trzcinowego
- 160 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 120 ml rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


Składniki na karmelizowane gruszki:

- 3 gruszki
- 50 ml rumu
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rum, wymieszać. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać do masy maślano - czekoladowej, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę wraz z kakao, krótko wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć formy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 50 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić na kratce.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści, wlać rum. Na początku cukier stwardnieje, ale w trakcie podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać masło, wymieszać. Gdy masło się roztopi, dodać pokrojone gruszki. Gruszki posypać cynamonem i smażyć około 5 - 7 minut, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę. Gotowe gruszki powinny być lekko twardawe, a sos gęsty.

Gruszki ułożyć na przestudzonym cieście i polać pozostałym sosem karmelowym.



1 komentarz: