środa, 7 grudnia 2016

Korzenne ciasteczka nadziewane marcepanem



Małe, kruche ciasteczka o korzennym smaku, takie na jeden kęs. Niezwykle aromatyczne. Najlepiej smakują po dwóch - trzech dniach, gdy złapią trochę wilgoci. Przypominają odrobinę pierniczki, które też najlepiej smakują po kilku dniach :)


Składniki (około 100 sztuk):

- 120 g masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 330 g mąki
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g marcepanu


Masło utrzeć z cukrem na jasna i puszystą masę. Dodać przyprawę do piernika, mąkę i jogurt naturalny, wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Ze schłodzonej masy formować niewielkie kulki, wielkości orzecha laskowego. Masę marcepanową podzielić na tyle samo części co ciasto korzenne i uformować z nich małe kulki. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, ułożyć na niej marcepan. Ciasto zawinąć wokół marcepanu, tworząc ciasteczka o kulistym kształcie. Piec w temperaturze 190oC przez 16 - 18 minut, wyjąć i przestudzić. 



2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł-kruche ciasto i marcepan...to musi być niebo w gebie! To jest pierwszy pewniak na tegoroczne Boże Narodzenie :-)

    OdpowiedzUsuń