poniedziałek, 30 maja 2016

Pizza z grilla




Ciasto na pizzę:

- 800 g mąki
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju
- 500 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Do niewielkiego rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, olej i pozostałą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Sos pomidorowy:

- 400 g krojonych pomidorów bez skórki (1 puszka)
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz

Pomidory zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, podsmażyć 2 minuty. Wlać pomidory i gotować kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje. Dodać cukier, posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze minutę.


Dodatki według własnego uznania, u mnie:

- pieczona czerwona papryka
- ser mozzarella
- ser feta
- ser gorgonzola
- kiełbasa sucha krakowska

Rozgrzać grill. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 części. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek. Ruszt posmarować delikatnie olejem, położyć ciasto. Kiedy spód się zarumieni, zdjąć ciasto i odwrócić. Na zarumienionej części poukładać wybrane przez nas składniki. Pizzę ponownie umieścić na ruszcie i grillować 3 - 4 minuty, aż ser się rozpuści, a spód ładnie zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi plackami.

Moje wersje pizzy:
1. Pieczona papryka, ser mozzarella,  gorgonzola i feta.

2. Sos pomidorowy, kiełbasa sucha krakowska, ser mozzarella i gorgonzola.








środa, 25 maja 2016

Tarta ryżowa z pomidorami i cukinią




Składniki na kruchy spód:

- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli

Mąkę przesiać, dodać jajko, sól i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Przygotować formę na tartę o średnicy 25 cm, z wysokim rantem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Ponownie schłodzić przez pół godziny.
Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 10 minut. Wyjąć i przestudzić.


Składniki na farsz:

- 250 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben'S
- 3 duże jajka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 20 g startego parmezanu
- duża garść świeżych ziół (bazylii, tymianku, pietruszki)
- sól, pieprz

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. Dodać parmezan, posiekane zioła i przestudzony ryż. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Składniki na kruszonkę:

- 40 g tartej bułki
- 30 g mąki
- 10 g startego parmezanu
- 30 g stopionego masła
- szczypta soli

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i dokładnie wymieszać.


Dodatkowo:

- 2 pomidory
- 1 cukinia

Pomidory i cukinię pokroić w cienkie plasterki. Plasterki cukinii delikatnie oprószyć solą.


Wykonanie tarty:

Na przestudzony spód tarty wyłożyć masę ryżową. Na wierzchu poukładać plasterki pomidora i cukinii. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175oC przez 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki.

Tartę ryżową podawać z dowolnym sosem jogurtowym.



niedziela, 15 maja 2016

Zapiekany ryż z jabłkami i rabarbarem




Składniki:

- 150 g ryżu jaśminowego
- 330 ml śmietanki 30%
- 170 ml mleka
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z jednej limonki
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Dodatkowo:

- 400 g jabłek
- 200 g rabarbaru
- 30 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mleko zmiksować z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, skórką startą z limonki i cynamonem, na gładką masę. Dodać śmietankę, wymieszać za pomocą szpatułki. Odstawić na kilka minut, aby opadła piana, która powstała podczas miksowania. Masę śmietanowo - jajeczną dodać do ryżu, wymieszać
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Rabarbar obrać i pociąć na mniejsze kawałki.
Dwie łyżki cukru wymieszać z cynamonem.

Ryż przełożyć do formy na tartę, z wysokim rantem. Na wierzchu poukładać jabłka i rabarbar. Całość posypać cukrem cynamonowym i płatkami migdałowymi.

Ryż włożyć do piekarnika nagrzanego do 190OC (bez górnego grzania) na około 40 - 50 minut. Wierzch ryżu powinien być miękki, ale nie powinien być płynny, zwłaszcza na środku. W razie potrzeby wydłużyć pieczenie. Wyjąć i przestudzić.
Ryż podawać z odrobiną jogurtu naturalnego. Wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

poniedziałek, 9 maja 2016

Tarta ze szparagami




Składniki na ciasto:

- 220 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli


Składniki nadzienia:

- 12 - 14 szparagów
- 200 g sera ricotta
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- szczypta cukru


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść.  Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Formę na tartę, o średnicy 25 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem. Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 20 minut.


Wykonanie farszu i tarty:

Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Wodę z solą i cukrem zagotować w wąskim i wysokim rondelku. Szparagi gotować na "stojąco", tak by główki wystawały ponad wodę. Szparagi gotować 5 minut. Gotowe szparagi wyjąć i zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, odcedzić.
Jajka, ser i  jogurt dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Szparagi przyciąć tak by pasowały do formy. Odcięte części pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowo - jajecznej, wymieszać.
Farsz wylać na schłodzony spód tarty. Na wierzchu poukładać pozostałe szparagi.

Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 195oC ( dolne grzanie, z termoobiegiem) na  25 - 30 minut. Masa powinna się ściąć i delikatnie zarumienić.



środa, 4 maja 2016

Ciasto z mniszkiem lekarskim




Składniki:

- 2 szklanki płatków mniszka lekarskiego (25 g)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 420 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Płatki mniszka lekarskiego zalać jogurtem, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zmiksować za pomocą blendera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Jajka ubić z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę. Stopniowo dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy dodawać na przemian mąkę i jogurt z mniszkiem lekarskim, w trzech turach, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
Tortownicę, o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC przez 55 - 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika. Przez 10 minut studzić w formie, następnie wyjąć go i ostudzić na kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




wtorek, 3 maja 2016

Piknikowa sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem i czerwonym burakiem




Składniki na sałatkę:

- 2 bataty (500 g)
- 2 małe selery (400 g)
- 2 czerwone buraki (350 g)
- 15 pomidorków cherry
- 150 g mozzarelli
- 200 g drobnego makaronu
- 4 łyżki oleju                         
- garść liści świeżej bazylii
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz


Składniki na sos:

- 5 łyżek oleju
- 2 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz


Wykonanie:

Bataty, seler i buraki obrać, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Warzywa umieścić w osobnych naczyniach. Dodać olej, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Przenieść na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nie mieszać warzyw, ponieważ buraki zabarwią seler i bataty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC. Bataty i seler piec około 22 - 24 minut, buraki 3 - 4 minuty dłużej. Warzywa powinny być miękkie.
Mozzarellę pokroić w kostkę, a pomidorki cherry przekroić na pół.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Przygotować 4 - 6 słoików. Ich ilość będzie zależeć od wielkości słoików. Na dno słoików wlać sos, następnie warstwami układać: pomidory, makaron, bataty, seler, buraki, makaron, pomidory i mozzarellę. Na samej górze ułożyć świeże liście bazylii.
Sałatkę można przygotować w klasyczny sposób. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, wymieszać.
Smacznego:)