sobota, 31 grudnia 2016

Śledziowa sałatka curry




Składniki:

- 10 płatów śledziowych w oleju
- 3 ogórki kiszone
- 1 średnie jabłko
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju ze śledzi
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1/4 łyżeczki grubo mielonej kolendry
-1/2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę, a następnie wymieszać z cebulą. Jogurt naturalny połączyć z olejem i musztardą. Dodać kolendrę, kurkumę i curry, wymieszać. Sos wlać do warzyw, dodać natkę pietruszki, wymieszać. Wstawić na dwie godziny do lodówki.

Płaty śledziowe pokroić na średniej wielkości kawałki. W salaterce lub w słoiczkach układać na zmianę śledzie oraz warzywa w sosie curry.

czwartek, 29 grudnia 2016

Sernik kajmakowy




Składniki na kruchy spód:

- 100 g mąki
- 10 g drobnego cukru
- 65 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli


Składniki na sernik:

- 1300 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g śmietany 18%
- 7 jajek
- 350 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 120 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

- 150 g masy kajmakowej
- czekoladowe kamyczki do ozdoby


Wykonanie spodu:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 24 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać.  Masę jajeczną wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę i masę kajmakową, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 90 minut. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.

Schłodzony sernik polać masą kajmakową. Jeżeli będzie za gęsta można ją odrobinę podgrzać, wtedy zrobi się bardziej płynna i łatwiej będzie ją można rozprowadzić po serniku. Ozdobić czekoladowymi kamyczkami.




wtorek, 27 grudnia 2016

Bakaliowe biscotti




Składniki:

- 500 g mąki
- 4 jajka
- 140 g cukru
-160 ml oleju
- 80 g suszonych plastrów mango
- 80 g suszonego ananasa
- 100 g suszonych wiśni
- 60 g migdałów
- 60 g niesolonych pistacji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Ananasa i mango pokroić w drobną kostkę. Wiśnie przekroić na pół. Migdały oraz pistacje grubo posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej oraz przesianą mąkę, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać.
Za pomocą dłoni, obsypanych obficie mąką, uformować z ciasta dwa wałki długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  
Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić przez 10 minut.
Po przestudzeniu pokroić go na 1 centymetrowe kromeczki ( na ukos). Ułożyć je poziomo na blaszce. Piec w temperaturze 175oC przez około 30 minut, odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Biscotti powinny nabrać ładnego złoto - brązowego koloru.




czwartek, 22 grudnia 2016

Zapiekany makaron z kremem piernikowym i żurawiną




Składniki na 2 porcje:

- 120 g makaronu rurki
- 130 ml śmietanki 30%
-10 g cukru trzcinowego
- 30 g miodu
-12 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g suszonej żurawiny
- rum

Żurawinę zalać rumem i odstawić na 2 godziny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Śmietanę, cukier trzcinowy, miód, jajko, żółtko, mąkę i przyprawę do piernika zmiksować. Odstawić na kilkanaście minut by piana, która powstała podczas ubijania opadła.

Przygotować 2 ramekiny o wysokości 7 cm. W środku wysmarować je dokładnie masłem i oprószyć drobnym cukrem. Nadmiar cukru strzepać. Żurawinę odsączyć, podzielić między ramekiny. Można kilka odłożyć, by ułożyć na wierzch zapiekanki. Makaron ciasno ułożyć pionowo w ramekinach. Wylać masę piernikową. Na wierzchu ułożyć  pozostałą żurawinę. Piec w temperaturze 150oC przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe lub wystudzone.


środa, 21 grudnia 2016

Ciasto czekoladowo - makowe ze śliwkami



Składniki na ciasto czekoladowe:

- 4 jajka
- 120 g masła
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g mlecznej czekolady
-110 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki kakao
- 200 g suszonych śliwek
- 50 ml rumu
- 1/5 łyżeczki soli morskiej


Składniki na ciasto makowe:

- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 120 g masła
- 150 g zmielonego maku
- 30 g mielonych orzechów laskowych
- 20 g drobnego cukru
- 100 g miodu
- 100 ml mleka


Polewa czekoladowa:

- 50 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 g cukru pudru
- 10 g masła


Dodatkowo:

- śliwki w czekoladzie


Wykonanie ciasta czekoladowego:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać rumem i odstawić na dwie godziny. Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.  Jajka delikatnie ubić z cukrem i solą. Dodać przesiane kakao oraz czekoladę, wymieszać za pomocą szpatułki. Na koniec dodać śliwki wraz z rumem, który nie wsiąkł, wymieszać. Masę przelać do formy o wymiarach 18 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować ciasto makowe.


Wykonanie ciasta makowego:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gorącym mlekiem zalać mak i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugi, cały czas ucierając. Dodać mak, orzechy laskowe oraz  miód, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Masę makową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC na 50 minut.


Wykonanie polewy czekoladowej:

Cukier puder przesiać przez sitko. Czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Mleko zagotować, zalać nim czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać cukier i masło, wymieszać.

Przestudzone ciasto udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie.


wtorek, 20 grudnia 2016

Karp w ziołowej marynacie




Składniki:

- 2 - 3 niewielkie płaty karpia ( 500 - 600 g)


Składniki na marynatę:

- duży pęczek pietruszki drobno posiekanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 80 ml oleju
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/8 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone

Wszystkie składniki na marynatę, oprócz pietruszki, dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki posiekać, dodać do marynaty. Filety z karpia umyć, oczyścić z łusek i osuszyć  papierowym ręcznikiem. Płaty ryby natrzeć marynatą i odłożyć na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce.

Płaty karpia smażyć na rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony. Obsmażone płaty ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Karpia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na 10 - 15 minut, w zależności od grubości ryby. Gotową rybę przykryć folią aluminiową i pozwolić jej odpocząć na 5 minut.


piątek, 16 grudnia 2016

Sojowe placuszki z sałatką z awokado, jajka i papryki




Składniki na placki sojowe:

- 150 g soi
- 230 ml mleka
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku


Składniki na sałatkę:

- 1 awokado
- 80 g czerwonej papryki
- 2 ugotowane jajka
- 25 g orzechów włoskich
- 3 szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz

Soję zalać wodą i odstawić na 12 godzin.  Po tym czasie odcedzić i zalać świeżą wodą. Gotować przez około 2 godziny, aż ziarna soi zmiękną. Ugotowaną soję przecedzić i przestudzić. Za pomocą blendera soję z mlekiem zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni  formować z ciasta niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Placki odwracać na drugą stronę bardzo ostrożnie ponieważ są delikatne. Muszą być dobrze zarumienione zanim odwrócimy.
Paprykę, szalotki oraz jajko pokroić w drobną kostkę. Orzechy drobno posiekać, a awokado pokroić w średniej grubości kostkę. Sok z cytryny, olej, jogurt oraz musztardę zmiksować , doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać.

Usmażone placuszki sojowe podawać z sałatką.




sobota, 10 grudnia 2016

Tort bożonarodzeniowy




Blat z ciemnej czekolady:

- 3 białka
- 40 g cukru trzcinowego
- 25 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 35 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodać masę czekoladowo - maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników. Tortownicę o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec przez około 15 - 17 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawiając w tortownicy, przestudzić na kratce, odwracając go do góry nogami.


Blat z białej czekolady:

- 3 białka
- 20 g białego cukru
- 25 g białej czekolady
- 25 g masła
- 35 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodać masę czekoladowo - maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników. Tortownicę o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec przez około 15 - 17 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawiając w tortownicy, przestudzić na kratce, odwracając go do góry nogami.


Blat piernikowy:

- 3 białka
- 20 g miodu
- 20 g cukru
- 25 g masła
- 40 g mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło roztopić z miodem, przestudzić. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dodać przestudzoną masę miodowo - maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników. Tortownicę o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec przez około 15 - 17 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawiając w tortownicy, przestudzić na kratce, odwracając go do góry nogami.


Konfitura pomarańczowa:

- 1 kg pomarańczy
- 20 g świeżego imbiru
- 160 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo  (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować , czyli wyciąć wszystkie  cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po wyfiletowaniu, wycisnąć sok.
Miąższ z pomarańczy wraz z sokiem i startą skórką, cukier, sok z cytryny i pokrojony imbir umieścić w rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 90 - 120 minut, aż sok wyparuje, a konfitura zgęstnieje.
Konfiturę schłodzić, a następnie zblendować.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu do jej całkowitego rozpuszczenia. Nie dopuścić do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości. Dodać do konfitury pomarańczowej, wymieszać.


Mus dyniowo - czekoladowy:

- 125 g serka mascarpone
- 175 ml śmietanki 30%
- 100 g puree z dyni
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody

W niewielkim rondelku umieścić śmietankę i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku, podgrzewać na niewielkim ogniu , aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać puree z dyni, wymieszać i schłodzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone na gęstą masę. Dodać puree z dyni oraz przyprawę do piernika, wymieszać.


Mus z ciemnej czekolady:

- 125 g mascarpone
- 175 ml śmietanki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody

W niewielkim rondelku umieścić śmietankę i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku, podgrzewać na niewielkim ogniu , aż żelatyna całkowicie się rozpuści, schłodzić.
Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone na gęstą masę. Do rozpuszczonej żelatyny, dodać dwie łyżki masy czekoladowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego musu czekoladowego, wymieszać.


Polewa czekoladowa:

- 70 ml mleka
- 70 g gorzkiej czekolady
- 10 g cukru pudru
- 10 g roztopionego masła

Cukier puder przesiać przez sitko. Czekoladę połamać na niewielkie kawałki. Mleko zagotować, zalać nim czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Dodać masło i cukier puder, wymieszać.


Szyszki czekoladowo - marcepanowe (8 sztuk):

- 200 g masy marcepanowej
- 30 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- płatki migdałowe
- 2 - 3 kostki czekolady do przyklejenia płatków migdałowych

Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzoną masę marcepanową podzielić na 8 części.  Każdą część uformować na kształt jajka, spłaszczonego od spodu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, maczać w niej końcówki płatków migdałowych, a następnie przyklejać do masy marcepanowej, zaczynając od szerszej części. Gotowe szyszki schłodzić w lodówce.




Dodatkowo:

- grubo posiekane orzeszki arachidowe prażone


Wykonanie tortu:

Przygotować formę, w której pieczone były blaty. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć blat z ciemnej czekolady, posmarować go połową konfitury pomarańczowej. Na nią wyłożyć mus czekoladowo - dyniowy, przykryć blatem piernikowym, który posmarować  pozostałą konfiturą pomarańczową. Przykryć musem z ciemnej czekolady. Na wierzchu położyć blat z białej czekolady. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia zdjąć obręcz tortownicy. Polać polewą czekoladową, tak by spłynęła po bokach tortu.  Polewę czekoladową dokładnie rozsmarować po bokach tortu, a następnie obsypać prażonymi orzeszkami arachidowymi. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem ozdobić szyszkami.











czwartek, 8 grudnia 2016

Mus dyniowy z korzennymi bezami




Delikatny mus z białej czekolady i dyniowego puree to doskonałe połączenie. Dynia i przyprawa do pienika nadają deserowi niepowtarzalnego smaku i aromatu. Do tego chrupiące korzenne bezy. To idealny mus dla każdego łasucha.

Składniki na bezy:

- 1 białko
- 60 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 


Składniki na mus dyniowy:

- 400 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 100 g puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka żelatyny


Wykonanie bez:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej miski, dodać sól i zacząć ubijać. Gdy powstanie gęsta, ale jeszcze nie sztywna piana wlać sok z cytryny i nadal ubijać. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować, aż powstanie błyszcząca, gładka i sztywna piana. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Na sam koniec dodać cynamon i jeszcze chwilę miksować.
Masę bezową przełożyć  do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.  Na papierze  do pieczenia formować niewielkie bezy, w kształcie choinek

Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i natychmiast obniżyć temperaturę do 85oC. Piec z termoobiegiem przez około 2 godziny. Bezy powinny być białe i chrupkie. Jeżeli będą lekko ciągnące w środku można przedłużyć proces suszenia o pół godziny. Czas suszenia zależy od wielkości bez. Gdy są gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.


Wykonanie musu dyniowego:

Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko tyle by woda ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie delikatnie podgrzać, tak by się rozpuściła. Żelatynę dodać do dyniowego puree i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Odłożyć 4  łyżki śmietany. Do pozostałej dodać puree z dyni. Krótko zmiksować. Mus dyniowy przełożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć po łyżce śmietany. Ozdobić korzennymi bezami.




środa, 7 grudnia 2016

Korzenne ciasteczka nadziewane marcepanem



Małe, kruche ciasteczka o korzennym smaku, takie na jeden kęs. Niezwykle aromatyczne. Najlepiej smakują po dwóch - trzech dniach, gdy złapią trochę wilgoci. Przypominają odrobinę pierniczki, które też najlepiej smakują po kilku dniach :)


Składniki (około 100 sztuk):

- 120 g masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 330 g mąki
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g marcepanu


Masło utrzeć z cukrem na jasna i puszystą masę. Dodać przyprawę do piernika, mąkę i jogurt naturalny, wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Ze schłodzonej masy formować niewielkie kulki, wielkości orzecha laskowego. Masę marcepanową podzielić na tyle samo części co ciasto korzenne i uformować z nich małe kulki. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć, ułożyć na niej marcepan. Ciasto zawinąć wokół marcepanu, tworząc ciasteczka o kulistym kształcie. Piec w temperaturze 190oC przez 16 - 18 minut, wyjąć i przestudzić. 



niedziela, 4 grudnia 2016

Ciasto dyniowo - jabłkowe z sosem karmelowym




Składniki na ciasto:

- 5 jajek
- 180 g cukru trzcinowego
- 180 ml oleju rzepakowego
- 260 g mąki
- 240 g startej na grubych oczkach dyni
- 150 g startego na grubych oczkach jabłka
- 60 g suszonej miechunki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli


Składniki na polewę karmelową:

- 140 g cukru trzcinowego
- 30 g masła
- 30 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 70 g serka mascarpone
- szczypta soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Wolnym strumieniem wlać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Na koniec dodać startą dynię, jabłka oraz miechunkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy, o średnicy 22 - 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 55 - 60 minut. Na 10-15 minut przed końcem przykryć ciasto folią aluminiową, żeby za mocno się nie przypiekło.


Wykonanie polewy karmelowej:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cukier, masło i sól umieścić w niewielkim rondelku. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić. Do sosu karmelowego dodać cukier puder oraz serek mascarpone, zmiksować. Polać nim ciasto, włożyć do lodówki do stężenia.