poniedziałek, 20 marca 2017

Ciasto marchewkowe z migdałami i kokosem




Składniki:

- 130 g mąki
- 4 jajka
- 80 ml oleju
- 120 g płynnego miodu
- 160 g mielonych migdałów
- 70 g wiórków kokosowych
- 300 g marchwi
-  sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. W jednym naczyniu wymieszać jajka, miód, olej, sok z cytryny oraz startą marchew. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe, mielone migdały oraz proszek do pieczenia.  Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać, tylko do połączenia składników. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać.  Piec w temperaturze 160oC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.





3 komentarze: