piątek, 28 kwietnia 2017

Chlebek dyniowo - kokosowy




Składniki:

- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g mąki kokosowej
- 150 g puree z dyni
- 4 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 140 g płynnego miodu
- 150 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać puree z dyni, jajka, olej, jogurt, miód, sok i skórkę z cytryny. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać,  tylko do połączenia składników. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką kokosową. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160OC przez około 60 - 70 minut, do tzw. suchego patyczka. 





1 komentarz: