piątek, 14 kwietnia 2017

Mazurek wytrawny z jajkiem, kiełbasą i pomidorami




Składniki na spód:

- 230 g mąki
- 135 g masła
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
- białko do przyklejenia brzegu ciasta


Składniki na farsz:

- 150 g sera ricotta
- 3 jajka
- 70 g śmietany 30%
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 5 - 6 plasterków kiełbasy suchej krakowskiej
- 2 - 3 ugotowane jajka
- 5 - 7 pomidorów cherry
- rzeżucha
- sól, pieprz


Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta oprócz białka  szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając  mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka.  Z pozostałego ciasta uformować niewielkie kulki.  Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC, na 10 minut. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i piec kolejne 5 minut.
Ugotowane jajka, pomidorki i  wędlinę przekroić na pół. Ser ricotta, jajka i śmietan krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać tymianek, sól i pieprz, wymieszać.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód. Poukładać na niej wędlinę, jajka i pomidorki cherry. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 30 - 35 minut. Wyjąć i przestudzić.

Przed podaniem mazurka udekorować rzeżuchą.

1 komentarz:

  1. Super pomysłowy!
    Taka słonawa wysepka na morzu słodkości...
    Już widzę u siebie, z kubełkiem czerwonego barszczyku...
    :)

    OdpowiedzUsuń