poniedziałek, 1 maja 2017

Risotto z porami i serem gorgonzola




Składniki:

- 200 g ryżu arborio
- 2 pory (około 140 g)
- 1/2 szklanki białego wina
- 700 - 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 30 g startego sera Pecorino Romano
- 50 g sera gorgonzola
- 1 łyżka masła
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku



Pory pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pory. Smażyć 2 - 3 minuty, aż zmiękną. Wsypać ryż, wymieszać, tak by wszystkie ziarenka pokryły się olejem. Po 2 - 3 minutach, gdy ryż stanie się przezroczysty, wlać wino i mieszać. Dodać pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać kolejną porcję bulionu. Należy pamiętać o częstymi mieszaniu ryżu. Po około 18 - 23 minutach, gdy ryż będzie kremowy i al dente, zdjąć z ognia, dodać parmezan, pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę, masło oraz tymianek. Wymieszać, aż masło i ser się rozpuszczą. 


1 komentarz: