wtorek, 2 maja 2017

Sernik różany





 Składniki na spód:

- 90 g mąki
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g cukru
- 65 g masła
- 1 żółtko


Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Siemię lniane zmielić np. w młynku do kawy. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 22 cm. Przełożyć go do tortownicy. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć na pół godziny do lodówki. Piec w temperaturze 200oC przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.


Składniki na sernik:

- 850 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 240 g konfitury z płatków róży
- 60 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Piekarnik nastawić na 150oC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Konfiturę z płatków róży zmiksować za pomocą blendera na gładko.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać.  Masę jajeczną wlać do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać przesianą mąkę oraz konfiturę różaną, wymieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 100 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.
Schłodzony sernik można ozdobić polewą czekoladową.




2 komentarze: