wtorek, 20 czerwca 2017

Makaron z pieczonymi rzodkiewkami i pietruszkowo - pistacjowym pesto




Składniki na pesto:

- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/2 szklanki bazylii
- 50 g startego parmezanu
- 50 g niesolonych pistacji
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz, sól


Dodatkowo:

- 350 g makaronu
- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie
- 20 - 25 rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- suszony tymianek
- sól, pieprz


Wykonanie:

Rzodkiewkę umyć, przekroić na pół i przełożyć do miski. Polać olejem i oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego tymianku, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec przez 35 - 40 minut. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Gotowa rzodkiewka powinna być miękka, ale nie rozpadać się.

Wszystkie składniki pesto zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu.  Podawać z pieczonymi rzodkiewkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz