wtorek, 27 czerwca 2017

Migdałowo - kakaowe ciasto z truskawkami




Składniki:

- 300 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g kakao
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 150 ml oleju
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  . W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajka, olej oraz jogurt naturalny. W drugim naczyniu wymieszać: mąkę, kakao, mielone migdały oraz cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 18 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki. 

Piec w temperaturze 175oC około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. 


1 komentarz:

  1. Pyszne! Piękny głęboki, czekoladowy kolor! :)

    OdpowiedzUsuń