sobota, 1 lipca 2017

Ptysie z kremem truskawkowym i bazyliową bitą śmietaną





Składniki na ciasto:

- 250 ml wody
- 100 g masła
- 190 g mąki
- 4 duże jajka
- szczypta soli

Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta i szklista masa. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać  niewielkie porcje ciasta.
Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.


Składniki na krem truskawkowy:

- 180 ml śmietanki 36%
-140 ml mleka
- 260 g truskawek
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 10 g mąki pszennej
- 100 g serka mascarpone

Truskawki zmiksować, za pomocą blendera, na gładką masę. W niewielkim rondelku zagotować śmietankę, puree z truskawek i cukier. Mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną.  Wlać do gorącej masy śmietankowo - truskawkowej i gotować kilka minut, cały czas mieszając , aż masa zgęstnieje.  Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchnię kremu. Odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone krótko zmiksować, stopniowo dodawać przestudzony krem truskawkowy, cały czas ucierając.


Składniki na bazyliową bitą śmietanę:

- 350 ml śmietanki 36%
- 15 dużych listków bazylii
- 1 i 1/2 łyżki cukru

Liście bazylii razem z cukrem umieścić w malakserze. Miksować tak długo, aż liście bazylii zostaną drobno posiekane.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem bazyliowym.


Dodatkowo:

- cukier puder do oprószenia


Wykonanie:


Wystudzone ptysie przekroić na  dwie części. Krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć na dolną część ptysia. Na krem budyniowy wycisnąć bazyliową bitą śmietanę. Przykryć drugą częścią ptysia i oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze: