wtorek, 8 sierpnia 2017

Tarta z bobem i łososiem




Składniki na kruchy spód:

- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 szczypty soli


Składniki nadzienia:

- 130 g bobu (obranego ze skórki)
- 200 g łososia
- 4 jajka
- 150 g sera ricotta
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych liści mięty
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie kruchego spodu:

Wszystkie składniki  szybko zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę na tartę, o wymiarach 35 x 11 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 20 minut.


Wykonanie tarty:

Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Jajka wymieszać z serem ricotta. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię, natkę pietruszki oraz miętę, wymieszać. Masę serowo - jajeczną wyłożyć na podpieczony spód. Na masie ułożyć kawałki łososia oraz bób, delikatnie wciskając je w masę serową. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 25 - 30 minut. Masa powinna się ściąć i delikatnie zarumienić.

Tartę można podawać z sosem jogurtowym.




1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie, perfekcyjnie i bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń