środa, 20 grudnia 2017

Żeberka w truskawkowo - paprykowej glazurze



#lowicz #dzem #konfitura #truskawki



Składniki na marynatę:

- 160 g dżemu truskawkowego Łowicz ( 100% owoców)
- 150 ml piwa
- 40 ml sosu Worcestershire
- 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- 1 i 1/2 łyżeczki pasty chilli
- 3 łyżki ketchupu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki soli


Dodatkowo:

- 1200 g żeberek


Wykonanie:

Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na 2 - 3 kawałki,  włożyć do marynaty i odstawić do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać 1/3 marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 2 godziny.  1/3 pozostałej marynaty odłożyć i użyć do podlewania żeberek w trakcie pieczenia.
Pozostałą marynatę przelać do niewielkiego rondelka i zagotować. Gotować około 12 - 15 minut, aż zgęstnieje i powstanie glazura.

Po dwóch godzinach żeberka odwrócić na drugą stronę, posmarować odrobiną glazury i piec kolejne 15 minut. Proces powtórzyć jeszcze trzykrotnie. W sumie żeberka powinny piec się około 3 godziny.


2 komentarze:

  1. ale pysznie! :D coś takiego zamówiłabym w restauracji bez mrugnięcia okiem, a tu się okazuje, że w domu tak łatwo to przyrządzić :D

    OdpowiedzUsuń