czwartek, 17 maja 2018

Ciasto migdałowo - gryczane z rabarbarem i orzechami ziemnymi





Składniki:

- 110 g maki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 30 g mąki gryczanej
- 80 g bardzo miękkiego masła
- 140 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 130 g miodu +3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g rabarbaru
- 70 g orzechów ziemnych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na 1 - 1,5 cm kawałki, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Orzechy dokładnie wymieszać z 2 łyżkami miodu.  
Mąkę pszenną przesiać z mąką gryczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, wymieszać.
Masło ubić z miodem, za pomocą trzepaczki do ubijania piany, na jasny i puszysty krem. Dodać jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym dodaniu. Dodać mąki na zmianę z jogurtem, w dwóch turach, wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar, delikatnie wciskając go do ciasta. Posypać orzechami  ziemnymi.
Ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 175oC i piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto przestudzić na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz