wtorek, 5 lutego 2019

Sernik orzech laskowy - wanilia





Składniki na spód:

- 160 g herbatników
- 70 g blanszowanych orzechów laskowych
- 50 g masła


Składniki na sernik:

- 1000 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 250 ml śmietanki 36%
- 220 g blanszowanych orzechów laskowych
- 7 jajek
- 160 g drobnego cukru  + 30 g
- 80 g gorzkiej czekolady
- 60 g białej czekolady
- 2 laski wanilii
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej


Składniki na polewę czekoladową:

- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 40 g masła


Dodatkowo:

- karmelizowane orzechy laskowe


Wykonanie spodu:

Ciastka, masło oraz orzechy laskowe umieścić w malakserze. Miksować tak długo, aż otrzymamy masę o konsystencji mokrego piasku. Formę, o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.


Wykonanie sernika:

Piekarnik nastawić na 150oC.
 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiać przez sito. Dodać 160 g cukru, wymieszać.
Orzechy umieścić w malakserze. Miksować kilka minut, aż powstanie masło orzechowe.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, nie ubijać. Razem z masłem orzechowym wlać  do sera, wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.  Gdy używamy miksera, miksujmy na najniższych obrotach, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Dodać mąkę z cukrem, wymieszać.
Ciasto rozdzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką oraz 30 g cukru, wymieszać.
Wanilię przekroić na pół, za pomocą noża wyskrobać ziarenka wanilii. Razem z rozpuszczoną białą czekoladą dodać do drugiej części masy serowej, wymieszać.
Na schłodzony spód wylać połowę masy serowej z białą czekoladą. Na nią wylać masę serową z gorzką czekoladą. Na wierzch wylać pozostałą masę serową z białą czekoladą.
Sernik wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 130oC i piec przez 80 minut. Sernik powinien być  ścięty na środku i sprężysty. Wystudzić w wyłączonym piekarniku, pozostawiając uchylone drzwiczki.


Wykonanie polewy czekoladowej:

Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową. Następnie włożyć do lodówki i schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem ozdobić karmelizowanymi orzechami laskowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz