piątek, 12 grudnia 2014

Racuchy z suszonymi pomidorami i bazylią




Składniki:

- 1 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/2 łyżeczki sody
- pęczek szczypiorku
- 10 suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/4 szklanki oleju
- duża garść listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka

Sos:

- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- sól, pieprz

Wykonanie:

Suszone pomidory, bazylię, czosnek oraz olej wrzucić do misy miksera zaopatrzonej w noże, zmiksować (można użyć blendera). Dodać parmezan, wymieszać. 
Mąkę, jajka, mleko i jogurt zmiksować na gładkie ciasto, dodać pesto pomidorowo - bazyliowe, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
Za pomocą łyżki nakładać, niewielką ilość ciasta, na rozgrzaną patelnię. Racuchy smażyć z obu stron na złoto - brązowy kolor.
Składniki sosu: jogurt i czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Racuchy posypać parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i podawać z sosem jogurtowo - czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz