środa, 3 stycznia 2018

Anyżowe magdalenki




Składniki (około 75 sztuk mini magdalenek):

- 115 g mąki
- 95 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Dodatkowo:

- gorzka czekolada
- pistacje


Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i przestudzić.
Jajka, razem z cukrem i solą, umieścić w misie miksera. Miksować około 3 - 4 minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i podwoi objętość. Wlać przestudzone masło, krótko wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Foremki na magdalenki wypełnić ciastem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego, do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 175oC, przez około 12 - 15 minut, do zezłocenia.

Pistacje drobno posiekać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Magdalenki zanurzyć w czekoladzie i posypać pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz