Składniki:
- 100 g mąki kokosowej
- 250 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 4 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 120 ml maślanki
- 170 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ser, wymieszać. Wlać olej, maślankę i sok z cytryny, krótko
wymieszać. Wsypać mąkę kokosową oraz
proszek do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką kokosową, nadmiar
mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160oC, przez
około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Ciasto można posypać
cukrem pudrem, polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.
Smaczne, bezglutenowe ciasto, ale lepiej zamiast oleju rzepakowego dać masła albo oleju kokosowego
OdpowiedzUsuń