czwartek, 4 stycznia 2018

Ciasto twarogowo - kokosowe




Składniki:

- 100 g mąki kokosowej
- 250 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 4 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 120 ml maślanki
- 170 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ser, wymieszać.  Wlać olej, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać. Wsypać  mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką kokosową, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać.  Piec w temperaturze 160oC, przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.

1 komentarz:

  1. Smaczne, bezglutenowe ciasto, ale lepiej zamiast oleju rzepakowego dać masła albo oleju kokosowego

    OdpowiedzUsuń