środa, 28 sierpnia 2019

Ciasto kokosowe z jeżynami





Składniki:

- 180 g mąki pszennej
- 200 g wiórek kokosowych + 4 łyżki do posypania ciasta
- 120 g cukru
- 150 g masła
- 100 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 280 g jeżyn
- 1 łyżeczka sody


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z sodą, dodać wiórka kokosowe, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Dodać mąkę z wiórkami kokosowymi oraz jogurt naturalny, wymieszać tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Na wiórkach ułożyć jeżyny. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 45 - 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Jeszcze dziś mojemu kumplowi powiem o tym blogu. To jest po prostu rewelacyjny blog.

    OdpowiedzUsuń