piątek, 19 stycznia 2018

Mandarynkowo - buraczany duet




Składniki na sałatkę:

- 2 średnie czerwone buraki (około 500 g )
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 duże lub 3 małe mandarynki
- 2 duże garście rukoli
- 150 g sera feta
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz


Składniki na sos:

- 30 ml soku z pomarańczy
- 30 m oliwy lub oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:

 Buraki pokroić w średniej grubości ćwiartki. Skropić olejem, oprószyć odrobiną soli, pieprzu oraz tymiankiem, wymieszać. Buraki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec około 30 - 35 minut. Buraki powinny być miękkie, lekko chrupiące. Cebulę pokroić w piórka. Mandarynki obrać i rozdzielić na cząstki. Ser feta pokroić w kostkę.

Na talerzu rozłożyć rukolę, mandarynki, buraki, cebulę oraz ser feta. Polać sosem pomarańczowym.



1 komentarz:

  1. Nigdy nie łączyłam mandarynek z burakami, ale przyznam, że ciekawie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń