poniedziałek, 22 września 2014

Przyprawa do piernika




Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego piernika i pierniczków? Ja nie.
Domowa przyprawa do piernika to bogactwo smaków i aromatów. Nie zawiera wypełniaczy w postaci cukru czy kakao. Jest cudownie aromatyczna, intensywna, naturalna i jedyna w swoim rodzaju. Już niewielka jej ilość sprawi, że nasze wypieki nabiorą niesamowitego smaku.


Składniki:

-  50 g kory cynamonu
- 15 g suszonego imbiru
- 15 g goździków
- 10 g gałki muszkatołowej
- 5 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 5 g ziela angielskiego
- 5 g pieprzu  kolorowego
- 5 g gwiazdek anyżu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do kawy lub utłuc w moździerzu. Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Przyprawę przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz