Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego
piernika i pierniczków? Ja nie.
Domowa przyprawa do piernika to bogactwo smaków
i aromatów. Nie zawiera wypełniaczy w postaci cukru czy kakao. Jest cudownie
aromatyczna, intensywna, naturalna i jedyna w swoim rodzaju. Już niewielka jej
ilość sprawi, że nasze wypieki nabiorą niesamowitego smaku.
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 15 g suszonego imbiru
- 15 g goździków
- 10 g gałki muszkatołowej
- 5 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 5 g ziela angielskiego
- 5 g pieprzu
kolorowego
- 5 g gwiazdek anyżu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmielić w maszynce do kawy lub utłuc w
moździerzu. Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Przyprawę przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w
szczelnie zamkniętym pojemniku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz