Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- pęczek cebulki dymki
- 2 duże liście kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchew
- garść orzechów ziemnych bez soli
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Składniki na sos
orzechowy:
- 3
łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki,
obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem.
Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 190oC.
Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany
olej i smażyć przez 2 minuty.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować.
Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 - 8
sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom. Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki
ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami
ziemnymi oraz kolendrą.
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI jest naprawdę przepyszne:)
UsuńCiekawe połączenie :) Wyglądają owe wieżyczki interesująco :D
OdpowiedzUsuń