wtorek, 28 maja 2019

Ziołowa zupa cukiniowa z czosnkiem





Składniki:

- 1 średnia cukinia (około 300 g)
- duża garść liści bazylii
- duża garść natki pietruszki
- 4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz


Do podania:

- grzanki czosnkowe
- jogurt naturalny


Wykonanie:

Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę. Razem z ząbkami czosnku przełożyć do miski, dodać olej, rozmaryn i tymianek. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 16 - 20 minut, aż cukinia będzie miękka.
Upieczony czosnek obrać ze skórki. Razem z cukinią, bazylią oraz natką pietruszki przełożyć do kielicha blendera. Dodać bulion i zmiksować na gładki krem. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną jogurty naturalnego.

1 komentarz:

  1. Zupa idealna na bankiety. Bardzo szybko się ją przygotowuje i zapowiada się oryginalna w smaku.

    OdpowiedzUsuń