Składniki:
- 1 średnia cukinia (około 300 g)
- duża garść liści bazylii
- duża garść natki pietruszki
- 4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
Do podania:
- grzanki czosnkowe
- jogurt naturalny
Wykonanie:
Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę. Razem z ząbkami
czosnku przełożyć do miski, dodać olej, rozmaryn i tymianek. Oprószyć solą i
pieprzem, wymieszać. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 16 - 20 minut,
aż cukinia będzie miękka.
Upieczony czosnek obrać ze skórki. Razem z cukinią, bazylią
oraz natką pietruszki przełożyć do kielicha blendera. Dodać bulion i zmiksować
na gładki krem. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z grzankami i odrobiną jogurty naturalnego.
Zupa idealna na bankiety. Bardzo szybko się ją przygotowuje i zapowiada się oryginalna w smaku.
OdpowiedzUsuń