Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 łodygi selera
- 2 szalotki
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- 6 dużych listków mięty
- 60 g sera feta
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 - 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- prażone nasiona słonecznika
- ser feta
- plasterki selera naciowego
Wszystkie składniki na chłodnik powinny być wcześniej
schłodzone. Ogórki umyć, osuszyć i ewentualnie obrać ze skórki (ale nie jest to
konieczne). Seler umyć, obrać z włókien i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić
solą i pieprzem. Podawać z prażonymi nasionami słonecznika, serem feta i
kawałkami selera naciowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz