środa, 19 czerwca 2019

Kawowo - migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami






Składniki (4 porcje):

- 60 g mąki migdałowej
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 180 g rabarbaru
- 180 g truskawek
- 2 łyżki miodu

Cztery kokilki wysmarować masłem. Rabarbar umyć i pokroić w niewielką kostkę. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć w kokilkach, skropić miodem. Mąkę migdałową, pszenną, cukier, kawę oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli powstała kruszonka będzie za sucha dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać odrobinę mąki. Kruszonkę wysypać na owoce.  Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC, przez około 30 - 35 minut.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubimy crumble z owocami, a najbardziej z dodatkiem lodów waniliowych i filiżanką aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń