Składniki (4
porcje):
- 60 g mąki migdałowej
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 180 g rabarbaru
- 180 g truskawek
- 2 łyżki miodu
Cztery kokilki wysmarować masłem. Rabarbar umyć i pokroić w
niewielką kostkę. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć w
kokilkach, skropić miodem. Mąkę migdałową, pszenną, cukier, kawę oraz masło
umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli
powstała kruszonka będzie za sucha dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać odrobinę
mąki. Kruszonkę wysypać na owoce. Piec w
piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC, przez około 30 - 35
minut.
Bardzo lubimy crumble z owocami, a najbardziej z dodatkiem lodów waniliowych i filiżanką aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuń