czwartek, 14 marca 2019

Wiosenna sałatka z wędzoną makrelą




Chociaż wiosna rozgościła się u nas już na dobre, a w sklepach i na bazarkach, pojawiło się mnóstwo nowalijek i kolorowych warzyw i owoców  importowanych, to jednak zalecam w tym okresie sięgnąć po mrożonki. Dlaczego??. Wbrew pozorom mrożonki charakteryzują się większą wartością odżywczą niż warzywa i owoce importowane i nowalijki. Dzieje się to dzięki temu, że  powstają one z owoców i warzyw najwyższej jakości. Miały one czas na dojrzewanie, a dzięki dużej dawce promieni słonecznych, mają intensywne kolory i charakteryzują się wyrazistym zapachem i smakiem. Poza tym mrożenie to wyjątkowy proces utrwalania żywności. Nie potrzebuje żadnych dodatkowych substancji konserwujących, a owoce i warzywa wbrew pozorom nie tracą żadnych właściwości odżywczych. Dużym plusem mrożonek jest również to, że są dostępne przez cały rok, a ceny w porównaniu do nowalijek i produktów importowanych są znacznie niższe.

Tak więc nie bójmy się mrożonek i sięgajmy po nie przez cały rok, dzięki nim na naszym stole pojawią się smaczne i kolorowe dania, które sprawią, że mniej będziemy tęsknić do ciepłych, letnich dni. 


Składniki:

- 150 g wędzonej makreli
- 150 g mrożonego, zielonego groszku 
- 100 g kiełków rzodkiewki
-  8 rzodkiewek
- duża garść mieszanki sałat
- 2 łyżki nasion konopi


Składniki na dressing:

- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Nasiona konopi uprażyć na gorącej patelni. Jeżeli używamy świeżego groszku, wrzucamy go na wrzącą wodę i gotujemy 3 - 4 minuty. Groszek wsypać do wrzącej wody i pozostawić na 5 minut (nie gotować), po tym czasie odcedzić.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Makrelę dzielimy na duże kawałki.
Wszystkie składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszamy. Całość polewamy sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz