piątek, 22 marca 2019

Bananowe muffinki z orzechami włoskimi





Składniki (12 - 14 muffinek):

- 200 g dojrzałych bananów(waga bez skórki)
- 60 g masła
- 80 g jogurtu naturalnego
- 120 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 120 g cukru
- 140 g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli


Dodatkowo:

- 50 g gorzkiej czekolady
- 10 g masła
- połówki orzechów włoskich


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić.
Orzechy włoskie bardzo drobno rozdrobnić za pomocą malaksera wyposażonego w noże tnące.
Pozostałą mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Razem z cukrem dodać do zmielonych orzechów włoskich, wymieszać.
Banany zblendować z sokiem z cytryny. Dodać jajka, roztopione masło i jogurt naturalny, wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 170oC około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Czekoladę roztopić  z masłem w kąpieli wodnej. Wierzch babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz