Składniki na
ptasie mleczko:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 120 ml soku z cytryny
- 55 g cukru pudru
- 16 g żelatyny
- skórka starta z 2 cytryn
- 50 ml wody
Składniki na sos
wiśniowy:
- 350 g wiśni (bez pestek)
- 150 ml wiśniówki
- 4 - 6 łyżek cukru (zależy czy chcemy by sos był bardziej
czy też mniej kwaśny)
Składniki na
karmelizowane orzechy:
- 120 g cukru
- 2 łyżki wody
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie ptasiego
mleczka:
Sok z cytryny zagotować, dodać skórkę z cytryny i zredukować
o połowę. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do
rozpuszczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
W między czasie połamać czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuścić
w kąpieli wodnej.
Żółtka ubić z cukrem na parze na jasny i puszysty krem. Gdy
masa będzie gotowa, dodać rozpuszczoną białą czekoladę.
Do kremu jajecznego dodać ciepły sok z cytryny, wymieszać.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie na sztywną pianę
ubijamy białka.
Do schłodzonej masy jajecznej dodajemy pianę z białek i
ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą.
Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez
co najmniej kilka godzin. Najlepiej ptasie mleczko zostawić w lodówce na całą
noc.
Wykonanie sosu
wiśniowego:
Wiśniówkę wymieszać z
cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiśnie,
wymieszać. Całość gotować na niewielkim ogniu, tak długo aż sos zgęstnieje, od
czasu do czasu mieszając. Sos dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito.
Wykonanie
karmelizowanych orzechów:
Na rozgrzaną patelnię
wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać. Całość podgrzewać tak długo aż syrop będzie miał bursztynowy kolor. Dodać
orzechy, dokładnie wymieszać, tak by orzechy dokładnie pokryły się karmelem. Karmelizowane
orzechy wysypać na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Złożenie deseru:
Wystudzone orzechy grubo posiekać. Niewielką ilość orzechów umieścić na środku talerza. Stężałe i schłodzone ptasie mleczko wyjąć z lodówki. Za pomocą dużej łyżki formować niewielkie kulki. Ułożyć je na orzechach. Udekorować orzechami i listkami mięty. Ptasie mleczko podawać z sosem wiśniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz